top of page

NAJAM KROVNIH KUTIJA

najam-krovne-kutije.jpg

Veselite se skorašnjem odlasku na skijanje s obitelji ili prijateljima, ali glava vas zaboli na samu pomisao kako ćete svu potrebnu, prilično glomaznu opremu za tu avanturu utrpati u automobil? Skije, štapovi, snowboard, pancerice, skijaška odijela, zaštitne kacige, a tu je još i topla odjeća, debele zimske jakne… Vaša zabrinutost potpuno je opravdana, ali rješenje postoji.

KROVNE KUTIJE sinonim su za praktičnost i sigurnost prilikom pakiranja za skijanje ili ljetovanje. U njih, ovisno o njihovoj nosivosti, može stati i do sedam pari skija i štapova, a uz skije, u njih možete spakirati i pancerice, odjeću i druge stvari koje vam nisu stale u prtljažnik.

Krovne kutije skuplje su od nosača skija, ali i aerodinamičnije, što znači da ćete s njima potrošiti manje goriva u vožnji. Također su bolji izbor za dulja putovanja te za one koji žele da im skije traju što dulje jer su zaštićene od vanjskih utjecaja, primjerice od soli kojom se posipaju ceste i koja leti po zraku dok se vozite te može oštetiti skije, a prvi ‘na udaru’ su rubnici skija i mehanizam vezova.

NOSAČI SKIJA preporučuju se ako na skijanje idete samo za vikend i ne nosite puno stvari, odnosno sva prtljaga, osim skija, stane vam u prtljažnik. Nosači mogu biti magnetski ili da se montiraju na poprečne krovne nosače.

Prednost magnetskih nosača je što nisu potrebni poprečni nosači. Ograničenja i nedostaci su količina skija koje se mogu transportirati (maksimalno četiri para ili dva snowboarda), maksimalna dopuštena brzina kretanja je 130 km/h te vozilo ne smije imati krovni otvor, kao ni rebrasti krov. Magnetski nosači na vozilo smiju biti postavljeni maksimalno 36 sati u komadu, nakon čega je potrebna demontaža i čišćenje.

NAJAM ILI KUPNJA

Sigurno ste se zapitali pa zašto iznajmljivati nešto što u četiri ili pet puta cijene iznajmljivanja mogu kupiti vlastiti. To je točno no međutim kutiju i nosače treba skladištiti 48 ili 49 tjedana godišnje dok se ne koristi. Upravo zato ako vam krovna kutija ne treba često, odnosno ako vam je potrebna samo jednom godišnje prilikom odlaska na godišnji odmor, najbolja opcija je iznajmljivanje krovnih kutija. 

Ako je kutija potrebna barem 10 tjedana godišnje ili više zbog veće potrebe za prostorom u automobilu kupnja je svakako opcija.

 

KVALITETA NA PRVO MJESTO

Kada se bira kvalitetna krovna kutija za auto, mnogi će prvo pogledati cijenu i možda se odlučiti za onu jeftiniju. No, u ovom slučaju, cijena nikako ne bi smjela biti glavni kriterij. A razlog su upravo nešto kvalitetniji materijali koji se koriste pri izradi nešto boljih modela poznatih proizvođa, kao što su primjerice Thule ili Nordrive.

Njihovi modeli tako su poznati po dugotrajnosti, ali i čvrstoći. Izrađeni su od plastike iznimne kvalitete koja se pokazala otporna na sve vremenske prilike. Koristite li takvu krovnu kutiji ljeti, možete biti sigurni da visoke temperature na nju neće imati nikakvog utjecaja. Isto tako, koristite li ju zimi, niske temperature neće joj naštetiti.